Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

 


 

Wat kost een uitvaart tegenwoordig?

Het antwoord op deze vraag is uiteraard afhankelijk van jouw uitvaartwensen. Kies je voor begraven of een crematie, hoeveel belangstellenden er aanwezig zullen zijn etc. Een gemiddelde uitvaart kan al snel tussen de E 5.000,- en E7.000,- gaan kosten.

 

Ik wil begraven worden, wat kan ik nu alvast regelen?

Als je kiest voor een begrafenis, dan kun je al van te voren uitzoeken of er in je familie al een familiegraf bestaat en wat de familie daar verder mee wil doen. Ook kun je een graf kopen van de begraafplaats waar je begraven wilt worden, hiervoor neem je contact op met de beheerder van de betreffende begraafplaats. Vaak kun je dan ook het onderhoud van het graf voor een aantal vastgelegde jaren afkopen.

 

Ik wil gecremeerd worden, wat kan ik nu alvast regelen?

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een crematie. Bij een crematie maak je de keuze wat er met de as gebeurd: verstrooien of bijzetten. Verstrooien kan op zee, op het verstrooiterrein bij het crematorium of op het Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen op de Veluwe. Ook is het mogelijk om de as te verstrooien op een eigen, dierbare plaats.

 

Heb ik naast mijn lidmaatschap van de uitvaartvereniging nog een uitvaartverzekering nodig?

Een uitvaartvereniging wordt wel eens verward met een uitvaartverzekering: er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de twee; van een uitvaartvereniging ben je lid en je betaalt contributie, bij een verzekering betaal je premie. Onze uitvaartvereniging keert na overlijden een ledenkorting uit. Onze penningmeester verzamelt de uitvaartnota's en trekt de ledenkorting af van de rekening aan de nabestaanden. Bij een verzekering wordt na het overlijden een bepaald bedrag uitgekeerd of de uitvaart in natura verzorgd. Hou er rekening mee dat de ledenkorting de kosten van een uitvaart niet dekt! Het kan daarom verstandig zijn zelf te sparen of een aanvullende uitvaartverzekering af te sluiten. Ook hiervoor kun je voor informatie terecht bij onze penningmeester, telefoon 0516-461818.

 

Ik ben verhuisd, wat nu?

Als je verhuisd dan kun je je laten overschrijven naar de vereniging in je nieuwe woonplaats. Je kunt er ook voor kiezen om lid te blijven van je oude vereniging. Tussen de verenigingen in Friesland, Groningen en Drenthe zijn afspraken dat ze elkaars uitvaarten verzorgen, als ware het voor hun eigen leden.

Woon je verder weg en is uitvaartverzorging door je vereniging niet praktisch, dan kun je kiezen voor een uitvaartverzorger bij je in de buurt. Laat deze dan wel contact opnemen met de vereniging voor de financiële afwikkeling!